top of page

Sportul – metoda finlandeză

  • Writer: Baia Mare Urban Sports
    Baia Mare Urban Sports
  • Apr 3, 2022
  • 4 min read

În martie am avut ocazia să fiu voluntar la Jocurile de Iarnă FOTE Vuokatti 2022, în Finlanda, o țară bine cunoscută pentru educația sa de calitate. Puteam doar presupune că domeniul sportului se ridică la înălțimea renumelui sistemului educațional, și așa a și fost.



Pentru cei mai puțin familiari cu evenimentele sportive, multi-sportivul FOTE sau Festivalul Olimpic de Tineret European are loc o dată la 2 ani și are, asemeni jocurilor olimpice, atât ediții de vară, cât și de iarnă. Programul este sprijinit în totalitate de Uniunea Europeană prin Comitetul Olimpic European și este dedicat tinerilor sportivi. Mai multe detalii și calendarul edițiilor următoare pot fi găsite pe www.eyof.org.


Revenind la ediția de la Vuokatti, am fost selectată ca voluntar pentru punctul de informații sportive. A fost prima dată când am participat la o ediție de iarnă a unei competiții sportive, precum și prima dată la o competiție FOTE. Una din facilitățile oferite de organizatori voluntarilor a fost „cazarea pe podea”, gratuită, însă care implica aducerea propriului sac de dormit.


Acest aranjament a fost într-o sală de sport și pot să spun că nu am niciun regret cu decizia luată în acest sens. Împărțirea spațiului de dormit cu alții este mult mai distractivă și este totodată o modalitate de a relaționa cu ceilalți voluntari mai ușor, să ai cu cine să te distrezi, să faci planuri de activități în timpul liber, să-ți mărești rețeaua în domeniul sportiv, și în final, să-ți faci prieteni.



Scopul acestui articl însă este împărtășirea impresiilor despre sistemul finlandez legat de sport, din perspectiva experienței la această competiție. Mai multe detalii despre experiența de voluntariat la FOTE pot fi găsite într-un alt articol, tot pe acest blog.


Am fost total impresionată de cantitatea de materiale sportive deținute de această școală, mai cu seamă că populația din Vuokatti este de aproximativ 6.000 de persoane, și deci, elevii nu pot fi foarte mulți.


Sala principală de sport avea o suprafață vastă ce cuprindea 3 terenuri paralele de baschet sau volei, inele, frânghii și spaliere, cu 2 săli adiacente pentru depozitarea materialelor sportive în cauză: fileuri și stâlpi de volei, porți pentru handball, fotbal sau floorball, cantități impresionante de mingi de volei, fotbal, baschet, zaruri, conuri, scări, seturi de tenis de masă și mese pliabile, garduri, echipament pentru jonglerii, rachete de tenis și badminton, saltele de yoga și gimnastică, iar lista poate continua. Într-o altă sală mai micuță era un șotron, pătrat cu numere, mai multe scărițe și alte jocuri imprimate pe podea.


În mare, cam oriunde te-ai fi uitat te făcea să te simți ca un copil într-un magazin de jucării cu toate la îndemână, complet accesibile pentru noi să le folosim. De fapt, persoana care se ocupa de sală a fost foarte drăguță să ne lase descuiate toate dulapurile ca noi să avem acces la tot ce aveau în sala respectivă.


Cele 4 vestiare pentru elevi erau echipate cu dușuri și suficient de spațioase pentru o clasă de elevi. Separat, sălița profesorilor avea de asemenea un vestiar cu duș. În plus, mai erau și alte toalete, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, un aspect nu foarte des întâlnit în România, deși ar trebui.



La parter aveam de asemenea și o mică bucătărie pentru personal, unde puteai efectiv să gătești, depozitezi mâncare și să te bucuri de dotarea completă a unei bucătării, lucru care pentru noi, cei care dormeam acolo, a fost de mare ajutor. La etaj, se afla o sală de clasă dotată cu videoproiector și tablă inteligentă.


În curtea școlii mai erau terenuri de baschet, spații de cățărat și tobogane, un patinoar și un ring de hochei, ambele cu tribune în preajmă. Din apropierea școlii pornea de asemenea și o pistă de schi, care cel mai probabil putea fi folosită mai bine de jumătate de an, și unde elevii învățau să schieze în timpul școlii, după cum ne-a fost spus că „vremea este foarte bună afară așa că momentan se fac sporturi de iarnă în exterior”.


Nu am avut norocul să particip la nicio oră de sport aici, în schimb din ceea ce am văzut la școală și plimbându-mă prin oraș, finlandezilor le place să facă sport în aer liber și pun un mare accent pe acest lucru. Există piste de schi care să ducă peste tot, care chiar și traversează lacurile înghețate, și pe cât de surprinzător a fost pentru mine, aceștia schiază și către magazine sau locurile la care vor să ajungă. Bineînțeles, se pot găsi o sumedenie de magazine care închiriază schiuri, plăci sau tălpi de zăpadă pentru aventurile iernatice, deși acestea sunt de cele mai multe ori pentru turiști și amatorii de sporturi de iarnă, căci localnicii posed deja aceste echipamente.



Trebuie să menținez că am aflat acum că Vuokatti este un centru important în Finlanda pentru sporturile de iarnă, aici fiind un centru de pregătire olimpică, complet funcțional pentru minim 9 luni pe an, din estimarea mea, în exterior. Când vara finlandeză nu este foarte prietenoasă cu sporturile de exterior, Vuokatti are soluția pentru schiat mai departe, depozitând în lunile reci de iarnă zăpadă în tunelul de schi de 2,4 km, care, bineînțeles, este folosit în timpul sezonului cald pentru continuarea practicării schiatului. Frecvent au loc aici competiții de iarnă, precum schi fond, schi alpin, sărituri, biatlon, combinată nordică, snowboard, patinaj artistic, hochei pe gheață sau patinaj viteză, ținând cont că Vuokatti are pârtii, piste de schi și ring de patinat, toate la standarde înalte.



Atingând activitățile de petrecere a timpului liber, oamenii de aici aleargă și se dau cu bicicleta, fac drumeții și se plimbă foarte des, putând întâlni frecvent locuri de „campat” cu spațiu pentru foc și lemne deja pregătite. Se pot găsi cu ușurință multe rute de drumeții peste tot marcate cu diferite niveluri de dificultate, accesibilitate pentru schiat/plimbat, popasuri, puncte de informare sau locuri de dormit interior/exterior. M-am plimbat și eu la rându-mi în lung și-n lat pe diferite rute, de-a lungul lacurilor, prin pădure, bucurându-mă de frumoasa natură, atât în timpul zilei, cât și noaptea.



Dacă e să vorbim despre „sitemul natural de sănătate” pe care îl au finlandezii, trebuie să menționez îmbăierea în apa înghețată și sauna, obiceiuri foarte comune aici. Există locuri speciale pe lacuri, cu zone tăiate în gheață ce formează o mică piscină, în care te poți scufunda sau chiar să înoți dacă ești suficient de curajos, ca mai apoi să te încălzești și să-ți activezi sângele într-una din saunele fierbinți din apropiere.



Per ansamblu, sunt foarte fericită că am avut șansa de a experimenta viața sportivă din Finlanda în Vuokatti și sunt cu siguranță impresionată (și geloasă) de toate facilitățile sportive pe care le au și le folosesc.



 
 
 

Comments


european_solidarity_corps_logo.png
Erasmus+ logo

The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

FOLLOW US HERE: 

  • Facebook Page
  • Instagram Profile
  • LinkedIn

© 2022 by Yellow Shirts Romania

bottom of page